хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store
Flasterko
Povrede dece od A do Š“
Flasterko play store
flasterko app store

Šta preduzeti kada se na koži glave pojave naslage?

Nekada se na kosmatom delu glave stvaraju naslage bele ili žute boje, koje liče na krljušt,a masne su na dodir. Razloga za strah nema, a odgovor je da treba obratiti dodatnu pažnju na negu kosmatog dela bebine glave.

Kada se kosa deteta posle kupanja ne suši trljanjem frotirom i/ili kada se ne koristi češalj, četka, kada se koristi neadekvatno sredstvo za pranje kose ili se nedovoljno dobro ispere šampon, mogućnost za pojavu temenjače je veća.

 

temenjaca

Temenjača se otklanja tako što se predeo pokriven temenjačom dva sata pre kupanja ( može i duže) namaže uljem koje je namenjeno za negu dečje kože.

Kada se naslage malo razmekšaju, lagano češljem čiji zupci nisu oštri, četkati preko temenjače potezima u oba pravca da se skinu omekšali delovi,a pri kupanju energičnije koristiti rukavicu za kupanje da se skinu svi zaostali delovi. Dobro isprati sredstvo za pranje kose, a nakon sušenja kose frotirom ,koristiti četku radi masaže temena. Češljanjem kose u svim pravcima poboljšaćemo cirkulacije kože glave i postići bolju ishranjenost, a uklonićemo dodatno i temenjaču. Primenom ovog postupka temenjača će se skinuti za nekoliko dana. Nastaviti sa redovnom toaletom kosmatog dela glave.

Temenjača ne ometa pravilan rast kose, niti je bolna za vašu bebu, ali je pogodna podloga za razvoj bakterija i gljivica. Ne treba je nasilno skidati da se ne bi povredila koža glave.

Ako navedeni postupci ne pomognu javiti se lekaru.