хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store
Flasterko
Povrede dece od A do Š“
Flasterko play store
flasterko app store

Kako postupiti ako beba ima promene na koži?

Promene na koži u vidu različih vrsta ospi, crvenila, često se javljaju kod beba. One mogu biti uzrokovane pretopljavanjem bebe, različitim vrstama infekcija (virusne, bakterijske, gljivične), mogu biti alergijske prirode, mogu nastati neadekvatnom negom ili higijenom kože, kao posledica ujeda nekog insekta i drugih situacija.

Pri dolasku kući, u prvim danima mogu se pojaviti sitne promene na licu bebe, velicine čiode - sjajne, bele bubuljice, koje nisu okružene crvenilom. Povremeno izblede, pa se ponovo jave. Na te promene treba skrenuti pažnju patronažnoj sestri, iako su uglavnom bezazlene ( u narodu postoji izraz - čišćenje lica ). One ne zahtevaju nikakvo lečenje, već  samo redovno kupanje, jer vremenom iščeznu same od sebe.

U toku toplih letnjih meseci, ili kada roditelji pretopljavaju dete ili pregrevaju prostoriju u kojoj dete boravi može se desiti da se pojavi osip ili crvenilo, naročito u prevojima kože ( predeo vrata, pazuha, prepona ). Potrebno je okupati dete, kožu dobro osušiti , prevoje premazati neutralnom kremom u tankom sloju i eliminisati sve faktore koji su doveli do promena.

Kad se pojavi ojed u predelu pelena ili prevojima,potrebno je češće oprati i presvući bebu, ne koristiti vlažne maramice,ne koristiti pri svakom pranju sapun, ostaviti da se koža osuši na vazduhu, koristiti kreme sa cinkom.Ako ojed ne prolazi ili se pogoršava i pored primenjenih mera potrebno je javiti se pedijatru.

promene na kozi2

Obratite se pedijatru:
•    ako se javi ospa kao znak neke od dečjih osipnih groznica npr: ovčijih boginja
•    ako se javi ospa u vidu gnojanice i /ili plika, posebno ako se promene brzo šire
•    ako je ospa praćena temperaturom ili poremećenim opštim stanjem deteta
•    ako ospa izgleda kao da je dete isprskano crvenim mastilom i na pritisak ne nestaje (moguće je kožno krvarenje i treba se hitno javiti lekaru)
•    ako sumnjamo da je ospa posledica alergije

Pravilo je da svaku ospu, posebno ako duže traje, širi se ili je praćena drugim simptomima i znacima bolesti ili sa poremećenim opštim stanjem deteta, treba da vidi lekar.