хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store
Flasterko
Povrede dece od A do Š“
Flasterko play store
flasterko app store

Kako postupiti ako beba ima povišenu telesnu temperaturu?

bebe i temperatura

Temperatura se najčešće meri ispod pazuha , mada se može meriti različitim vrstama toplomera i na drugim delovima tela (čelo,uho,rektalno). Normalna telesna temperatura se kreće oko 37 stepeni, u zavisnosti kojim toplomerom je merena i na kom delu tela. Ako se meri ispod pazuha i iznad je 37 stepeni smatramo da je povišena.

U slučaju kada je povišena telesna temperature ( merena ispod pazuha ) ispod 38,5 oC treba dozvoliti organizmu da sam uključi svoje odbrambene mehanizme.U toj situaciji dete treba raskomotiti, provetriti prostoriju u kojoj se nalazi. Rashladiti prostoriju ako je temperatura prostorije iznad 22 stepena. Ne dajemo lek (sirup) za sniženje temperature. Bebu što češće pojiti, a bebe na majčinom mleku i češće dojiti.

Ako je povišena telesna temperatura ( merena ispod pazuha ) iznad 38,5 oC,dajemo lek ( sirup ili čepić ) za sniženje temperature na bazi paracetamola ili po preporuci pedijatra. Ne smeju se koristiti preparati acetilsalicilne kiseline. Doze se određuju prema uputstvu pedijatra / farmaceuta ili uputstvu porizvođača. Dete raskomotiti. Ne sme se pretopljavati. Zabranjena je primena tzv. frikcija odnosno polivanje deteta hladnom vodom i alkoholom. Prostoriju provetriti i po potrebi rashladiti. Bebu što češće pojiti , a bebe na majčinom mleku i češće dojiti.

Ako povišena telesna temperatura iznad 39 oC ,dati sredstvo za sniženje temperature i kao prvu pomoć treba dete skinuti i kupati u mlakoj - ne hladnoj vodi 5-10 minuta, a zatim ga uviti u frotir ili čaršav.Obući u tanju garderobu.Provetriti i po potrebi rashladiti prostoriju. Bebu što češće pojiti, a bebe na majčinom mleku i češće dojiti.

Obavezno pratiti opšte stanje deteta. Pratiti kako dete izgleda,kako se ponaša. Meriti visinu temperature.

Ako je dete sa povišenom telesnom temperaturom u uzrastu do 3 meseca, treba se uvek i odmah obratiti lekaru , otići u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Temperatura nije bolest nego simptom bolesti.

Zato se uvek kada dete ima povišenu telesnu temperaturu treba javiti lekaru-pedijatru radi daljeg tretmana.