хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store
Flasterko
Povrede dece od A do Š“
Flasterko play store
flasterko app store

Dete od godinu i po dana se ispeklo vrelom vodom, šta uraditi?

Radoznala deca, kada počnu da hodaju i da istražuju okolinu, mogu se povrediti tako što će proliti vrelu tečnost ( voda, čaj, kafa ) iz lonca sa šporeta i stola ( povlačenjem stolnjaka ) ili tako što će sesti u sud sa vrelom vodom. Mala deca neretko se povređuju dodirujući neobezbeđene vrele predmete ( rerna, ringla, pegla, valjak za peglanje).

Na opečenoj površini koža menja boju i postaje crvena, otečna.mogu se pojaviti plikovi. Ove opekotine su često jako bolne.

Odmah treba ukloniti uzrok povređivanja i osloboditi opečenu površinu, skidanjem odeće, obuće ako je to moguće. Ne skidati na silu komade tkanine koji su se zalepili za kožu.

Opečenu površinu potopite u hladnu vodu , ne ledenu, s tim da se kod odojčadi i male dece nije dozovljeno duže hlađenje na velikoj površini kože ne drži duže od 5 minuta.

dete sa opekotinama

Zatim opečeno mesto vrlo nežno pokriti sterilnom gazom ili čistim platnom ( peškir, čaršav ) i odmah otići u najbližu zdravstvenu ustanovu ili pak sačekati dolazak ekipe hitne pomoći. Vaša reakcija  će uticati u velikoj meri na dete. Ako ste Vi preplašeni , dete će biti još više. Sve vreme sa vašim detetom pričajte, pomozite mu umirujućim glasom i nežnim rečima. Nemojte grditi dete. Opečenu površinu ne premazivati nikakvim mastima i uljima.


Brojne ozbiljne nezgode se mogu sprečiti ako roditelji ili ukućani pažljivo posmatraju dete, prepoznaju njegovu nameru i stvore bezbednu sredinu.