хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store

Zapušen nosić

Nos ili nosna šupljina nije samo prostor za vazdušni put do pluća i nazad, već je sastavni deo sistema za disanje, za govor i za čulo ukusa. Sve ove funkcije zavise od pravilnog nosnog disanja. zapusen nosic-2

Na samom ulasku u nosnu šupljinu nalaze se dlačice koje zaustavljaju nepoželjne krupnije čestice, a sluznica nosa ima zadatak da prečišćava vazduh. Prolazeći ovim putem, vazduh se zagreva na temp. 31 do 37 stepeni C.

Nije teško zamisliti da svaki poremećaj na ovom vazdušnom putu izaziva određene neprijatnosti, pa i bolest.

Deca svih uzrasta često imaju problem sa zapušenim nosićem, neka ređe, a neka veoma, veoma često. Uzrok zapušenog nosića je svakako sekret koji se „proizvodi“ iz sluzokože nosa kao odgovor na različite nadražaje. Moglo bi se reći da je „neprijatelj“ zadržan na samoj ulaznoj „kapiji“, jer je nosić unutra obložen trepljicama koje zadržavaju nepoželjne čestice.

Veća deca se  ,,izbore” , izbace sekret u maramicu ili ga progutaju dok su bebe sasvim bespomoćne. Ne znaju da dišu na usta, ne znaju da nam kažu šta im smeta. Kada pokušaju da sisaju ubrzo, nervozno odustaju.  Znaju samo svojim jezikom – plačem, da nam se tužno žale. Njihov nosić je najčešće zapušen zbog suvog vazduha u sobi u kojoj borave. Otuda preporuka za sve novopečene roditelje da se prostorija češće provetrava i vazduh vlaži na dostupne načine (ovlaživač vazduha, posude na radijatorima, sušenje bebine gardarobe ...)

Tek rođene bebe i zapušen nosić

Kada se desi da se nosić zapuši bebama koje su tek izašle iz porodilišta, kao i u narednom periodu preporuka je da se  nosić čisti fiziološkim rastvorom. Beba se okrene na stranu, u nozdrvu koja je odozgo ukapa se nekoliko kapi, sačeka 1-2 minuta da kapi prođu u grlo, pa se beba okrene na drugu stranu i sada u drugu nozdrvu takodje ukapa nekoliko kapi. Ako je potrebno, ostatak sekreta se može izvući usisavanjem sa pomagalima koja se mogu naći u apotekama.

Fiziološki rastvor nije lek, samo ime mu kaže šta je. Može se  nesmetano koristiti koliko god nam puta treba, u periodu koji nema ograničenje. Važno je da se nosić bebe ispira svaki puta kada je zapušen, a naročito pre podoja.

Šta činiti kada se dete prehladi? zapusen nosic

Tačno je da su bebe zaštićene nasleđenim imunitetom i da se dojenjem dodatno štite ali pod navalom raznih uzročnika iz našeg okruženja, ne pomaže nikakva zaštita. Stručnjaci stoga kažu da se očekuje u prvoj godini oko šest do osam  prehlada. Za roditelje,  svako curenje iz nosa  izaziva zabrinutost i nedoumicu: da li je obična prehlada ili je ozbiljna infekcija. Za utehu, treba imati na umu da dete sa prvim curenjem nosića počinje da stvara svoj imuni sistem.

U prvim danima  prehlade,  apetit je smanjen, dete nemirno spava, nervozno je, ponekad uplašeno. Često su ova stanja praćena povećanom temperaturom, a posle dva tri dana počne i nosić da curi.

UPOZORENJE ! Ako je temperatura veća od 38,5 C, a beba mladja od tri meseca, odmah idite kod svog pedijatra. 

Ako znamo da prehlada traje desetak dana, kako vreme teče dete je veselije, uglavnom bolje jede, sekret iz nosa se zgušnjava i tada je potrebno rastopiti ga, kako bi se lakše izbacio, fiziološkim rastvorom ili nekim od kapi koje prepiše lekar kao što je npr. Nisita  sprej.

A šta ako su bakterije u nosu ?

Ako dete ide u kolektiv ili ima starijeg brata ili sestru koji idu u kolektiv lako je zaključiti otkud bakterije u nosu. Naravno nisu sve bakterije opasne, neke tu “stanuju” i za njih nam je lako ali za one „gadne”, što se prenose preko ruku, naročito prstića koji traže zakopano blago u nosu, e za te će pedijatar odlučiti kako se leče.

Da bi se postavila tačna dijagnoza najčešće se uzima detetu bris iz nosa i zdrela, određuje antibiogram i po potrebi uključuje antibiotik u lečenje.

zapusen nosic -3Šta činiti ako je alergija ?

Dugotrajno zapušen nosić moze biti znak da se radi o reakciji na alergen iz detetove okoline. Kada se postavi dijagnoza alergiskog rinitisa, primenjuje se odgovarajuća terapija, koja veoma brzo smanji otok sluzokože i otkloni većinu tegoba kao i zapušenost nosa.

Bez obzira na lečenje, čišćenje nosa se sprovodi kako bi disajni put bio slobodan, a čista sluzokoža pomaže da se lakše reši novonastali problem. Fiziološki rastvor ili Nisita sprej, sprečavaju komplikacije dugotrajnog zapušenja nosa koje za posledicu ima, najčešće, zapalenje srednjeg uva.