хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store

Spavanje bebe

Brojne studije ističu da je rizik od sindroma iznenadnog gušenja (SIDS) i smrti novorođenčeta najmanji ako beba spava na leđima.
Najpoželjniji položaj jeste spavanje na leđima. Ali, drugi razuman izbor, ako vaše dete ima problema sa takvim položajem, jeste spavanje na strani. I to je svakako sigurnije nego spavanje na stomaku. Inače, bezbedno je da dozvolite vašoj bebi da izvesno vreme provede na stomačiću kada je budna, dok je vi posmatrate, a možete je nosati ili sedeti sa bebom okrenutom potrbuške.

Nemojte da stavljate dete da spava na mekoj podlozi, mekim jastucima i igračkama, ili drugim ukrasnim “zavrzlamama”. One mogu da mu prekriju disajne puteve i tako zaustave disanje. Ne predlaže se ni korišćenje specijalnih pomagala koja obezbeđuju da mališani prisilno spavaju na leđima. spavanje bebe

Savet da bebu stavite na leđa važi ako je rođena na vreme i upravo otpuštena iz bolnice. Ali, ako ima određene zdravstvene probleme i niste sigurni koji je položaj najbolji za nju, konsultujte vašeg pedijatra.
U svakom slučaju, roditelji ne bi trebalo da bebu ostavljaju samu u prostoriji, čak ni tokom kraćeg dnevnog spavanja. Najbolje bi bilo da preko dana ona spava u blizini roditelja, tako da je imaju na oku, a preko noći u sobi sa njima.

Postoje određene situacije (spremanje ručka, pranje veša) kada ipak morate da je ostavite bebu samu. Na sreću, rešenje je bebi alarm koji će vam omogućiti da čujete šta se dešava sa bebom, da li mirno spava ili se meškolji ili pak plače.