хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store

Smirivanje bebe

Bez obzira koliko znamo o bebama uopšteno ili iz ličnog iskustva, novorođena beba je zaista nepoznanica. Niko pa ni Vi, ne zna ništa o bebi koja se nalazi pred vama. Roditelji, naročito majka, koja je neprekidno uz bebu, mora da uči o svojoj bebi, da procenjuje njene reakcije kao i šta je uobičajeno ponašanje, da se prilagođava bebi i njenim potrebama i da je razume. Za to vreme beba uči o svetu oko sebe. Kada se međusobno upoznaju,  sve je mnogo lakše. Pošto se svi mi razlikujemo po mnogo čemu, naravno da se razlikujemo i po tome koliko je kome potrebno da nauči i shvati zahteve svoje bebe. Nekoj majci će biti potrebno nekoliko dana da savlada „bebeći govor“, a neka ide korak po korak pa to savlada za mesec dana. smirivanje bebe-2

Dobro je znati da novorođenče nije još naviknuto na život van materice, pa je njegovo ponašanje nasumično i nepredvidivo. Reaguje na ono što trenutno oseti. Može da se zaplače iznenada iz vama nepoznatih razloga i iznenada da prestane da plače.

Koji su načini da se smiri uznemirena  beba ?

Uznemirenu, uplakanu bebu, roditelji ili oni koji se njome bave, pokušavaju da umire na razne načine. Nekada će prvi pokušaj biti uspešan, a već sledeći puta „ne pali“. Strpljenje i vežba pomažu da se sazna šta funkcioniše, a šta ne za umirivanje ove bebe.

Evo nekoliko načina kako možete da pokušate da utešite bebu:

• Oslobodite bebine nogice od odeće, pa ih gole priljubite na kožu stomaka ili grudi mame ili tate, zagrlite vašu bebu , utoplite je, nežno joj pričajte ili pevušite. Dodir „koža na kožu“ deluje „čarobno“ i umirujuće. Dodir je najbolji put do smirenja.
• Nekim bebama pomaže kada povijete rukice priljubljene uz telo, zapravo, umotane u tanak prekrivač. Ovako umotana oseća se sigurnije. Refleksno mlataranje rukama je onemogućeno, pa samim tim i buđenje.
• Podignite bebu uspravno i oslonite na levu stranu grudnog koša u položaj kao za podrigivanje, na taj način potpomaže se varenje mleka što vodi i smirivanju. U ovom položaju beba čuje poznati ritam otkucaja srca. Bebu možete okrenuti i na stomak dok je u vašim rukama, nežno joj trljati leđa. Kada je stavljate da spava, obavezan položaj je spavanje na leđima.
• Možete probati sa tihom umirujućom muzikom. Ili pak sa nekim od zvukova kao što je zujanje aspiratora, ventilatora, usisivača...
• Šetnja sa bebom u nosiljci, marami ili korpi. Ovi pokreti su bebi poznati još iz stomaka i to može delovati umirujuće.
• Izbegavajte često hranjenje bebe, jer to može učiniti da se bebi prepuni stomačić, što izaziva nadutost (bolove i grčeve). Trebalo bi sačekati najmanje 2 do 2 sata ½ od početka jednog hranjenja do početka sledećeg. smirivanje bebe-3

Ako procenjujete da bi hrana mogla biti uzrok uznemirenosti, promena u ishrani može da pomogne:

a) – za bebe koje sisaju, mame mogu pokušati promeniti sopstvenu ishranu. Isprobavati da li je vaša beba manje nervozna ako smanjite unos mleka ili mlečnih proizvoda, ili pak možda voća, voćnih sokova i slatkiša. Ako nema razlike u ponašanju vaše bebe, nije potrebno menjati ishranu. Treba izbegavati začinjenu hranu i onu koja se teško vari, kao i hranu koja nadima. Dobro je izbaciti kofein i gazirana pića

b) - za bebe koje se hrane na flašicu, konsultovati pedijatra ako želite da promenite formulu. Ponekad pomaže promena adaptiranog mleka.

• Treba zapisati kada beba spava, jede, kada je budna, kada plače. Registrujte koliko je pojela, da li plače posle jela ili u nekoj drugoj situaciji. O ovome razgovarajte sa pedijatrom.
• Spavanje u toku dana ne bi trebalo da traje duže od 3 sata u jednom komadu. A noću kada beba spava trebalo bi da bude mirno i tiho, da se izbegava paljenje jakog svetla, buka ili neki jači zvukovi, kao glasan TV, telefon, zvono itd.

 

Napomena ! 

 

Sve ste isprobali, ništa ne pomaže, beba i dalje plače, nahranjena, presvučena, podrignula, ušuškana, spustite je u krevet na neko vreme, 10 -15 minuta. Nekim bebama je jednostavno potrebna pauza. Kao da kažu: „ma ostavite me na miru“.
Može se desiti da ste pod stresom, beba nikako da se smiri, gubite strpljenje, dođe vam da vrištite od muke.... Spustite bebu na bezbedno mesto i zamolite ukućane da je pripaze, a vi se prošetajte što će Vam pomoći da se smirite. smirivanje bebe


Upozorenje !


NIKADA ne drmusajte bebu ! NIKADA ......