хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store

Nega i kupanje beba

nega i kupanjeOvih dana u našoj javnosti pojavile su se vesti  o novinama preporučenim u „Vodiču za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje  novorođenčeta“, a odnose se na kupanje novorođenčeta, tačnije  ne-kupanje.

Roditelji koji su imali priliku da se upoznaju sa ovim novinama u razvijenim zemljama zapada ili Amerike i Kanade, mogli su da uoče značajne promene u nezi najmlađih.

U skladu sa dostupnim informacijama, veštinama, primerima dobre prakse kao i naučnim dokazima, pripremljen je Vodič, koji je „Stručna komisija Ministarstva zdravlja Republike  Srbije za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine“ usvojila i preporučila. Na taj način stvoreni su uslovi za preduzimanje  daljih  radnji koje se tiču obuke novih mladih roditelja.

Za promene je uvek potrebno vreme ali ako su promene u korist zdravlja naših najmlađih, svi zajedno treba da uložimo napor da do ovih promena dođe što pre.

Koji su novi standardi ?

Nega kože novorođenčeta podrazumeva preporuke na nekoliko nivoa.

Preporuka A

Novorođenu decu ne treba kupati tokom boravka u porodilištu. Sirasti maz na koži predstavlja efikasnu zaštitu od infekcije i obezbeđuje bolju toplotnu stabilnost. Dolazi u obzir minimalno brisanje kože toplom sterilnom vodom u predelu genitalija i guze.

Preporuka B

Upotrebu sapuna ili alkohola u nezi kože treba razmotriti kada se novorođenče primi posle  porođaja u nehigijenskim uslovima kao što je npr. porođaj u kući ili na putu do porodilišta, i sl.

Preporuka G

U slučaju pojave intertriga  (crevnilo kože u prevojima odnosno u regijama gde se dve površine  kože taru kao npr. u predelu prepona, genitalija, pazuha, ) savetuje se brisanje toplom vodom, a posle pažljivog sušenja kože dolazi u obzir primena, na tim mestima, neutralnih krema sa cinkom. Ovi saveti se produžavaju na period od 7 do 14 dana tokom koga ne treba upotrebljavati sapun i sl. sve dok se promene i crvenilo kože ne povuku, i dok ne zaraste pupčana rana.

Šta je, zapravo, koža ? kupanje

Koža je najveći jedinstveni ograničeni  ljudski organ koji objedinjuje čitav niz za život važnih funkcija. Kao polupropustljiva barijera, koža nas štiti od opasnih spoljašnjih uticaja, raznih mikroorganizama, hemijskih supstanci, alergena , toplotnih uticaja i drugih činilaca. Istovremeno upija supstance koje su nam važne za zdravlje i za telo. Preko kože, izlučuje se i jedan deo tečnosti iz organizma.  Zaštitna uloga pigmentnog sistema kože je zapravo zaštita od  zračenja, naročito sunčevog ultra-ljubičastog (UV). Koža je pokrivena zaštitnim slojem (emulzijom) koja se zove kiseli plašt kože ili hidrolipidni  film. Koža kao čulo, reaguje na dodir i pritisak,  a služi i kao dobar termolegurator.

Ona označava granicu između osobe i njene okoline  što je veoma važno i za telo i za dušu.

Bebina koža – u čemu je razlika ?

Kod novorođečeta površinski sloj kože je znatno tanji i nerazvijeniji,  sa manje potkožnog masnog tkiva, pa mu samim tim, smanjena zaštitna funkcija, a povećana propustljivost. Aktivnosti znojnih i lojnih žlezda još nisu razvijene, hidrolipidni film je posebno osetljiv, a bebina koža sklona isušivanju i iritaciji. Termorekulacija (još)nije uspostavljena. Kako je bebina koža  podložnija isušivanju, štetni činioci lako prodiru, a može se i lakše mehanički oštetiti. Smanjena je zaštita od UV zraka, kao i zaštita od hladnoće odnosno toplote.

Zbog svih ovih posebnosti i specifičnosti, neophodna su i znanja i veštine za negu kože novorođenčeta i kasnije odojčeta, prema uzrastu kao   i individualni pristup, prema potrebama kože.

Opšte preporuke za negu kože novorođenčeta i odojčeta

Prve dve nedelje

U prvih 14 dana po rođenju preporučuje se kupanje 2-3 puta po 5 minuta tj. na svaka 4 dana, isključivo čistom toplom vodom, a koža se suši tapkanjem mekanom pamučnom tkaninom. Posle kupanja, za kosicu se može koristiti češljić ili četka kako bi se nežno skinule eventualne naslage na temenu.

Kod promene pelena, kada se beba upiški, dovoljno je prebrisavanje presovanom vatom (blaznice) i toplom vodom, posušiti kožu i namazati područje pelena,  u tankom sloju,  hidrantnom kremom.

Kada se beba ukaki odstraniti sadržaj, po mogućnosti odmah kada se to desi, mekom natopljenom presovanom vatom i dobro isprati toplom vodom, naročito prevoje, pa postupiti kao i kod promene pelena. Nije poželjno skidati kaku toaletnim papirom  ma koliko bio mekan, niti tetra pelenom,  zbog mogućnosti oštećenja kože, naročito u prvih nekoliko nedelja od rođenja.

kupanje2Svako veče, najbolje pred spavanje, prebrisavaju se  prevoji ispod brade (na vratu) iza ušiju, ispod pazuha, između nogica. Dok se to radi, soba treba da bude zagrejana kao za kupanje (najmanje 24*C). I pored dobro zagrejane prostorije, otkrivati samo onaj deo koji se briše jer se bebe  veoma brzo rashlade. Na kraju se prebrisavaju genitalije i guza uvek od napred ka pozadi, nanosi se tanak sloj hidrantne kreme na pelensko područje. Ako se pojavi pelenski osip, nanosi se krema na bazi cink oksida.  


N A P O M E N A ! Nikada ne ostavljajte bebu na presvlačilici ili u kadici ni na trenutak samu, a najbolje je ako vam je jedna ruka uvek na bebinom telu.

Do godinu dana

Nastavlja se prebrisavanje svako veče, kupanje   2-3  puta nedeljno do 10 minuta (igre u vodi, prskanje, brčkanje) , a polako se mogu postepeno uvoditi male količine proizvoda namenjenih deci. Ovi proizvodi bi trebalo da imaju neutralan Ph, najmanje moguće količine boja i mirisa, da ne sadrže konzervanse, da nisu fotosenzitivni, da su hipoalergeni, da su dermatološki testirani i da ne izazivaju suze (Npr. Nivea Baby, shampon-Bad). Ne treba ih koristiti više od 2-3 puta nedeljno. Vlažne maramice za negu odojčadi i dece moraju biti vrlo blage i bez alkohola. Ne preporučuje se upotreba pre prvog meseca.

Literatura

1. „Vodič za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčeta“ – Stručna komisija Ministarstva zdravlja Republike Srbije
2. Caring  for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5 – American Academy of Pedijatrics
3. Hading  Home With Your Newborn, 2nd Edicion -  American Academy of Pedijatrics