хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store

Masaža za bebe

Pogledajte Power Point prezentaciju NIVEA BABY MASAŽA

Masaža je jedno od najstarijih terapeutskih sredstava koje se, prvenstveno primenjuje za ublažavanje tegoba. Danas, zbog izuzetnih pozitivnih dejstava primenjuje se i kod zdravih osoba u cilju unapređenja zdravlja. masaza

Istorijat

Primena masaže kod beba je praksa stara više hiljada godina - stari običaj u kulturama mnogih naroda naročito u Indiji, delovima Rusije, Kine. U novije vreme efekte masaže na rani rast i razvoj deteta potvrdila su brojna klinička ispitivanja i rezultati rada sa decom.

Rano detinjstvo je veoma važna faza ljudskog razvoja. Deca koja osećaju da su voljena, poštovana i da o njima neko brine, imaju najbolji početak. Sve što se događa u ovom periodu sigurno će imati uticaj na kasniji život.

Zašto masaža beba

Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze roditelja sa detetom. Dodir je svakoj bebi neophodan, nezamenjiv za razvoj, osećaj sigurnosti i dobro stanje.

Zapravo, masaža jača detetovu emotivnu povezanost sa roditeljima, popravlja raspoloženje, umiruje napetost, jača cirkulaciju, disanje, imunitet, varenje, sprečava i umanjuje bolove koji nastaju zbog grčeva, pomaže pri spavanju. Osim toga, masaža podstiče i obogaćuje roditeljstvo.

Da bi ste mogli masirati svoju bebu, ne morate završiti kurs za masažu.

Dovoljno je da vidite kako se to radi, pročitate o masaži tek da se podsetite, a zapravo najvažnije je da vas vodi ljubav, osećaj i svest da je nežan dodir za dete, dokaz ljubavi.

masaza3Kako masirati bebu

Tokom masaže važno je da koristite nežne i sigurne pokrete (nesigurni i mlaki pokreti iritiraju bebe, kao i većinu odraslih ). Dok masirate bebu, ne prekidajte kontakt. Neka svakog trenutka ako ne obe, barem jedna ruka dodiruje i masira bebu tako da masaža ima kontinuitet. Sve vreme dok traje masaža nežno gledajte i pričajte svojoj bebi, rečima joj šaljite poruke ljubavi. Tako stimulišete sva čula, a gledanjem u oči uspostavljate intenzivnu vizuelnu komunikaciju. Manje delove tela masirajte vrhovima prstiju a veće celim dlanom.

Da bi ste naučili koliki pritisak odgovara vašoj bebi, uradite sledeće:

zatvorite oči i prstima pritisnite svoje kapke, sve do osećaja neprijatnosti. Sa masažom se može početi odmah posle rođenja bez ikakvog straha. To če bebi puno pomoći u navikavanju na novu sredinu. Dok pupčani patrljak ne otpadne, ne masirati stomačić i regiju oko pupka. U samom početku masaža treba da traje 2-3 minuta i to samo neki delovi ( npr. grudi, nogice, leđa ). Postepeno povećavati i trajanje masaže i delove tela koje masirate. Kada beba navrši mesec dana, celokupna masaža bebinog tela može da se radi u trajanju od 10-15 minuta, zapravo vreme trajanja masaže zavisi od bebinog raspoloženja. Masaža detetu daje dodatni osećaj sigurnosti, a time samouverenost za kasniji život.

Kada masirati bebu

Posle 9. meseca dete se počinje kretati, i na taj način istražaivati i upoznavati svet oko sebe. Zato se može desiti da masažom neće biti toliko oduševljeno ili će je čak odbijati. To ne znači da posle 9. meseca prekidamo sa masažom, nego je prilagođavamo detetovim potrebama i željama.

Roditelji biraju ono vreme za masažu, koje odgovara i njima i bebi.

Soba u kojoj masiramo bebu treba da bude topla, dobro zagrejana ( oko 27C ). Za vreme masaže nije poželjno uznemiravati onog koji masira i bebu. Za masažu koristiti lagana prirodna ulja ( bademovo ) kako bi ruke klizile po telu. Važno je da ruke budu čiste, nakit skinut, a nokti podsečeni. Svaki pokret ponoviti tri puta, masirati polako, pravilno, nežno i ritmično.

Glava i lice masaza2

Započnite masažu nežnim maženjem bebine glave. Postavite vaše prste ispod glave i masirajte zadnji deo.
Zatim stavite šake na sredinu čela i pomerajte prste na dole prema slepoočnicama. Prstima pravite široke kružne pokrete oko očiju. Nežno masiranje nastavite niz nos i preko obraza do ušiju, nežni ih trljajući, a zatim pravite kružne pokrete oko usta i potom se spuštajte preko brade do vrata.

Ramena

Nežno masiranje nastavite duž ramena i trljajte ramenu muskulaturu. Zatim obuhvatite oba ramena i nadlaktice i povremeno ih nežno povucite na dole. Raširite bebine ruke i prebacite ih preko grudi.

Podlaktice i šake

Držite bebinu podlakticu jednom rukom i masirajte svaki prst posebno. Masirajte dlan nežno trljajući.

Grudi

Počnite od grudne kosti prateći liniju rabara. Trljajte grudne mišiće. Masirajte prostor ispod rebara od sredine prema spolja. Pravite veće kružne pokrete. Masirajte od jednog ramena preko grudi do suprotnog kuka, vodeći računa da zaobiđete sike.

Stomak

Pratite liniju creva preko bebinog stomaka. Masirate celim dlanom u pravcu kazaljke na satu. Zatim direktno trljate. Nežno masirajte pupak i pravite kružne pokrete od sredine prema spolja.

Noge

Započnite nežno masiranje stomaka, preko kukova, niz butine i potkolenice do vrhova nožnih prstiju. Zatim masirajte mišiće nogu. Noge savijene u kolenima privucite stomaku i pravite pokrete kao pri vožnji bicikla. 

masaza4Stopala

Uzmite stopalo u šaku i masirajte tabana koristeći male, kružne pokrete. Nakon toga nežno trljajte svaki nožni prst pojedinačno.

Kompletna masaža

Sada nežno mazite vašu bebu od glave do nožnih prstiju jednim širokim pokretom, koji je praćen maženjem ramena do vrhova prstiju šaka. Ovim završavamo masažu prednje stane tela.

Leđa i zadnjica

Krenite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, a zatim duž leđa i zadnjice do stopala. Nežno masirajte lopatice od vrha na dole i prema spolja. Kružnim pokretima masirajte mišiće i pratite liniju od rebara prema zadnjici.

Leđa i listovi

Masirajte mišiće desno i levo od kičme spuštajući se prema zadnjici. Koristite sve prste za nežnu masažu mišića zadnjice. Zatim nežno izmasirajte noge od kukova prema stopalima.

Završetak masaže

Za kraj masaže jednim sveobuhvatnim pokretom nežno pređite preko ramena i ruku do vrhova prstiju i preko vrata, leđa, zadnjice i nogu do vrhova nožnih prstiju.