хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store
Flasterko
Povrede dece od A do Š“
Flasterko play store
flasterko app store

Teškoće i prepreke prilikom dojenja

srecna bebaTokom dojenja, naročito u najdelikatnijim početnim fazama, mogu da nastanu različite prepreke,  kod mame ili deteta, medicinske, psihološke ili socijalne prirode, koje mogu da otežaju ili spreče nastavak dojenja. Skoro sve prepreke mogu da se prevaziđu, naročito ako majka želi da doji i ima fizičku i psihološku  pomoć partnera, bliskih ljudi ili stručnog  osoblja. Mogu biti korisni i praktični specijalni proizvodi koji se mogu naći na tržištu tako da olakšaju dojenje ili barem omoguće hranjenje izmlazanim majčinim mlekom.

U drugim slučajevima, po savetu pedijatra, neophodno je preći sa isključivog dojenja na kombinovano hranjenje  ili ponekad potpuno na adaptiranu formulu.

Nedovoljna proizvodnja mleka
Do sada smo govorili o čudesnom mehanizmu stvaranja mleka, po principu „ponude i potražnje“, veoma zavisnom od „potražnje“. Samim tim  na stvaranje i količinu  mleka utiče: zakasneli prvi podoj, razdvajanje majke i bebe, smanjen apetit zbog dohrane, retko stavljanje na dojku, prerano izbačen noćni podoj, kratak podoj, cucla ili laža. Kod prevazilaženja ovih prepreka samo je prepoznati potrebe bebe  bebe i mleka će biti dovoljno ne za jednu bebu, nego za dve kako je priroda i udesila.

Dete odbija dojku
Teškoće oko stavljanje bebe na grudi mame ne znače neophodno da beba odbija dojku. U pitanju je prisustvo nekog problema koji treba da se prepozna, suoči sa njim i prevaziđe. Češće je reč o preprekama koje se javljaju tokom podoja, na primer, dete je u nezgodnom položaju, ili ima teškoća da sisa pravilno jer mu je zapušen nosić, ili je mlaz mleka isuviše obilan i brz. Prepreka može biti i ako iz nekog razloga ne može da zadrži dojku, ili odbija jednu dojku. Kad je čekanje između jednog i drugog podoja isuviše dugo, može da se desi da dete previše ogladni, plače i ne uspeva da pravilno uhvati dojku.

Ako se odbijanje nastavi tokom mnogih narednih podoja, majka može da izmlaza svoje mleko na svaka 3 sata, onoliko puta koliko bebi treba obroka. Izmlazanje je najbolje pomoću pumpice (jer se tako čuva čistoća mleka) i daje ga da detetu na neki drugi prihvatljiv način (npr. kašičicom ili čašom ili pak na flašicu) strpljivo pokušavajući u međuvremenu da reši problem. Tih dana mama će morati na poseban način da zadovoljava potrebu deteta za kontaktom majka-dete i važno je da i ona sama ima praktičnu i emotivnu podršku i pomoć dok se ponovo ne uspostavi normalan tok dojenja.                                               

Dojenje prevremeno rođenog deteta
Kod prevremeno rođenog deteta, naročito ako je rođeno pre 32. nedelje trudnoće, koordinacija funkcija sisanja, gutanja i disanja, u smislu sposobnosti samostalnog hranjenja, nije još uvek dovoljno razvijena. Ta novorođenčad se zato hrane putem nazogastrične sonde sve dok ne dostignu dovoljnu zrelost za samostalno hranjenje.

Kao postepen prelaz ka samostalnom hranjenju na maminim grudima,  ovoj deci može da se pomogne da razviju ili poboljšaju svoju sposobnost sisanja i gutanja uz pomoć veštačke bradavice.
                                       

Prepreke prilikom dojenja kod mame

zabrinuta mamaNema mleka
Mame se često žale da nemaju mleka ili misle da ga nemaju dovoljno za svoju bebu.U ovim situacijama neophodna je pomoć stručnog osoblja i pomoć i podrška porodice tj okoline u kojoj živi porodilja. Izuzetno je redak slučaj da se u dojkama ne može stvarati mleko i tada odlučuje pedijatar kako nastaviti hranjenje dalje.

Bolne bradavice, ragade
Bolne, ispucale bradavice su siguran znak da dojenje nije dobro uspostavljeno, zapravo beba ne sisa na pravilan način, pa je korekcija položaja bebe na dojci prvi korak samopomoći. Probati promenu položaja  bebe prilikom dojenja. Obavezno, posle svakog podoja ostaviti nekoliko kapi majčinog mleka, a ono pomaže zaceljivanju. Mleko razmazati  po bradavici i ostaviti da se dojke tj. bradavice osuše na vazduhu.Pre podoja takođe istisnuti nekoliko kapi mleka.

Preporučuje se nošenje prslučeta za dojilje od prirodnih materijala. Uloške nositi samo u slučaju da mleko stalno curi iz dojke ili kad dojilja ide van kuće, u ostalim slučajevima dojka treba da je što češće otkrivena, da bi se sušila na vazduhu.

Dobro dođe tokom podoja silikonska bradavica kako most  za prevazilaženje ove poteškoće naročito ako je podoj bolan zbog ispucale bradavice.

Kada je lična higijena u pitanju treba izbegavati sve što isušuje bradavicu ili što može da je ošteti, kao što je alkohol, sapuni, šamponi, peškiri, sunđeri. Bespotrebno je pranje grudi pre podoja.
Ukoliko ispucala bradavica jako boli i krvari, tu dojku na neko vreme  „isključiti iz upotrebe“ redovno je izmlazati i mleko davati bebi kašičicom ili na neki drugi način (špric, čaša, šolja ili flašica ...)

Zastoj mleka
U prvim danima posle porođaja kada mleko počne da nadolazi, grudi mogu postati izuzetno bolne i natečene. Mesto na dojci  gde se napravio zastoj je otečeno, može, ali i ne mora da bude crveno, toplo, pod prstima se pipaju čvorići i iz tog dela ne ističe mleko.Blokiran je jedan ili više kanalića. Ovakav osećaj poznat kao zastoj mleka može nastati i u kasnijem periodu sve dok majka doji svoju bebu. Iz zastoja se može razviti mastitis, tj upala dojke, pod uslovom da se zastoj ne otkloni.

Pomoć u otklanjanju zastoja je nezaobilazno pražnjenje dojke, najbolje bebinim sisanjem ali i na drugi način kao što je ručno izmlazanje, izmlazanje pumpicom ... važno je otkloniti zastoj mleka u kanalićima kako bi postali prohodni. Desetak minuta pre podoja ili izmlazanja, mesto na dojci gde se napravio zastoj obložiti toplim oblozima. Bebu postaviti u položaj kako bi izvlačila mleko iz dela dojke u kome je zastoj, dojiti češće , prvo se daje bolesna dojka. Posle podoja na dojku staviti desetak minuta hladnu oblogu, kako bi se sprečilo širenje upale dojke.
Iskustvo govori da dobro dođe tuširanje toplom vodom preko ramena i grudi malo duže ili ležanje u kadi punoj tople vode.

Ukoliko posle dvadesetičetiri sata ne nastane poboljšanje obratite se lekaru.

Gel uložak za negu dojki, koristi se kao hladan i kao topao oblog

gel ulozak za grudi

 

mastitisMastitis (upala dojke)
U periodu dojenja jedna od komplikacija koja može nastati jeste mastitis (zapaljenje dojke), kao posledica zapušenog ( blokiranog ) mlečnog kanala i infekcije. Lokalno se vidi otok, crvenilo, koža na dojci zategnuta, javlja se bol, dojka je na dodir vruća, sjajna. Od opštih simptoma,  dojilja ima visoku temperaturu, malaksala je, ima glavobolju, loše se oseća. Tretman podrazumeva nastavak dojenja, pražnjenja dojki posle svakog podoja, uz korekciju – prilagođavanje položaja bebe na dojci.  Lečenje se sprovodi u skladu sa preporukom lekara, a najčešće podrazumeva antibiotsku i analgetsku terapiju, odmor i mirovanje. Uzimanje terapije nije prepreka dojenju, naprotiv dojenje je najbolja pomoć i mami i bebi da se mastitis što pre izleči.

Pomoć i podrška  dojilji su neophodni, a posebno je potrebno omogućiti joj dobar odmor.

plik na bradavici blisterBlisteri na bradavicama mame

Mlečni plikovi ili blisteri              
Mnoge mame dojilje imale su, nažalost,  priliku da iskuse ove mlečne plikove u javnosti poznatije kao blisteri, manje ili više kao neprijatnost koja je bila pa prošla. Zašto nastaju do sada u potpunosti nije objašnjeno, jedno je sigurno, postoje od kada postoji dojenje. Tumačenja za nastanak blistera su različita.

Šta je mlečni plik ili blister?
Zatvoren mlečni kanalić na bradavici nalik   pliku. Najčešće nije bolan, posle nekog vremena nestane tj pukne i isprazni se a da to majka i ne primeti.
Neke pak, dojilje imaju iskustvo povezano sa bolom, neke i sa preprekom za dojenje. Tada je potrebna intervencija kako bi se nastavilo nesmetano sa dojenjem.

Vrste mlečnih blistera
1. čisti ili prozirni blister formira se na bradavici najčešće u slučaju kad beba zbog nepravilnog položaja loše hvata dojku i tokom podoja jako stiska vrh bradavice.Uvek je važan položaj bebe na dojci i način kako hvata dojku. Vrlo često samo korekcija položaja može biti od velike pomoći.
2. blisteri bele ili žute boje često su povezani sa pojavom mastitisa, ali nije sigurno formira li se prvo  blister koji je uzrok zastoju mleka, ili se prvo dogodi zastoj nakon kojeg se mleko u začepljenom delu stvrdne.
3. krvavi blisteri nastaje trenjem, a obično su crvene ili smeđe boje. Trenje može nastati zbog  bebinog lošeg položaj prilikom sisanja, nepravilno postavljene silikonske bradavice ili loše postavljene pumpe za izmlazanje. Kod ovakvog tipa blistera problem je oštećenje bradavice, koje se tretira na uobičajen način kao i ragade.

Šta je uzrok nastanka blistera?
Uzroci nastanka blistera mogu biti različiti. Najčešći su zastoj mleka, nepravilan  položaj bebe na dojci ili mlečac (soor).

Šta uraditi kod blistera?
Najčešće je dovoljno samo staviti toplu oblogu kako bi se omekšao  blister pre podoja i odmah nakon toga ponuditi bebi dojku da sisa.

Ponekada je ovaj tretman dovoljan i vremenom blister nestane.
Ako ne nestane, pre stavljanja toplog obloga , može pomoći obloga od slane vode direktno na bradavicu (rastvor dve kašičice soli u šolji vode), zatim topla obloga pa dojenje ili izmlazanje. Ovaj postupak ponoviti bar četiri puta dnevno.

Ako ni ovaj postupak ne pomogne onda primeniti barem jednom dnevno čišćenje kože na bradavici laganim trljanjem peškirom ( napraviti piling bradavice). Odmah ponudite bebi da sisa ili izmlazajte mleko kako bi se kanalić „otvorio”. Nikako ne pokušavajte da sami, nečistim predmetima ili istiskanjem prstima da cedite, odnosno bušite/otvarate blister.

Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne, treba potražiti pomoć lekara, koji će sterilnim postupkom otvoriti blister. Kad je kanalić otvoren, mleko će u nekim slučajevima odmah početi teći i majka će osetiti olakšanje. Važno je da nakon podoja ili izmlazanja kanalići postanu potpuno prohodni kako se začepljenje ne bi ponovilo.

Posle tretmana sa puknutim blisterom treba primeniti sve kao i kod ragada. Ponekad je dovoljno nakon podoja ili izmlazanja ostaviti kap dve mleka da se osuše na bradavici. Ukoliko su bradavice jako bolne, pomaže krema od čistog  lanolina, ne mora se pre podoja ispirati.
Međutim, ako je uzrok blistera mlečac (soor), neophodno je lečiti lekovima za ovu vrstu infekcije, što će svakako odlučiti vaš lekar.

Što ako se blisteri često pojavljuju?
U tom je slučaju najvažnije razmisliti zbog čega se često pojavljuju i tretirati njihov uzrok (prepunjenost dojki, gljivice, pritisak na tkivo dojki…).

Možete nastaviti negovati bradavice i kad nemate blistere onako kako biste ih negovali kao da su tu ( topli oblozi i piling kože) kako biste sprečili njihovu pojavu.