хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store
Flasterko
Povrede dece od A do Š“
Flasterko play store
flasterko app store

Najčešće dileme

Da li imam dovoljno mleka za moju bebu?

Većina majki (95%) ima dovoljno mleka za svoju bebu.           

U prvim danima posle porođaja nesigurnost i nespretnost  pri dojenju su normalna situacija. Majka treba da nauči kako da podoji  svoju bebu a beba da nauči da pravilno sisa. Kada savladaju ovu veštinu ubrzo prevaziđu i dileme da li je beba dovoljno jela. Doduše, dobro bi došlo kada bi se nekako “ videla” količina posisanog mleka !!!  Ali to nije ni važno. Važno je da je beba pojela dovoljno mleka. To ćete proceniti na osnovu detetova ponašanja. U prvih nekoliko dana treba dojiti učestalo, danju i noću. Ponuditi kad god traži tj na zahtev. Ne ograničava se na vremenske razmake. Kako teče dan za danom količina posisanog mleka je sve veća, beba sve jača pa će i obroci biti prilagođeni i na duži vremenski razmak. Zapravo, mama i beba uspostavljaju svoj ritam. Noćni podoji traju do 3-4 meseca ili duže što zavisi od odojčeta i njegovih potreba. U tome se odojčad razlikuju. Ako majka ima dilemu da li beba dovoljno sisa dobro je pre svega posmatrati bebu kako sisa, koliko sisa i kontrolisati da li beba pokvasi pelene bar šest puta za jedan dan.

vodic za dojilje

 

Važno je, pre nego što se donese brzopleta odluka o uvođenju dodatne hrane u obliku adaptiranog mleka , posavetovati se sa stručnim timom (pedijatar, patronažna sestra, pozvati “Halobebu “).

Da li postoji dobro i loše mleko?
Ova tvrdnja je najveća zabluda ikada izgovorena. Svaka majka stvara najbolje moguće mleko za njenu bebu. Sastav mleka i količina se prilagođavaju uzrastu bebe tj odojčeta. Ovo je najbolja moguća hrana za najzdraviji početak života.

Nakon porođaja  pod uticajem hormona počinje da se “pravi” mleko u dojkama. To su male količine mleka koje se zove kolostrum ali taman količina koja  je potrebno malom biću, da počne da sisa, da uči ukus svoje hrane. Posle nekoliko dana količina mleka se povećava, sastav se menja i to mleko se zove prelazno mleko a posle dve nedelje počinje da se luči tkz zrelo mleko, čiji je sastav u toku podoja promenjiv. Na početku podoja se luči prednje mleko a posle 7-10 minuta sisanja zadnje mleko. I jedno i drugo izuzetno važno i dobro za optimalan rast i razvoj bebe. Zato se preporučuje da beba isprazni jednu dojku a dopuni ukoliko je potrebno sisanjem na drugoj dojci.  Dakle, nema lošeg mačinog mleka.

Da li bebu treba dojiti "po rasporedu"? Da li je treba buditi ukoliko je prošlo više sati od poslednjeg podoja? Koliko podoja treba da bude u toku dana?
Svaka beba je biće za sebe jedinstveno u svakom pogledu. Ima svoj ritam i treba mu omogućiti da razvija sopstveni odnos sa majkom. Nije dobro vremenski ga ograničavati u hranjenju tim pre što znamo da dojenje nije samo hranjenje. To jeste najbolja hrana ali se razvija i produbljuje bliskost između majke i bebe, podstiče se optimalan psihički razvoj deteta, razvijaju se sigurnost i samopouzdanje.

Ipak, beba/odojče, ne treba da sisa neprestano. Svaki podoj se započinje drugom dojkom tj dojke se nude naizmenično. Iz prve dojke pustiti da sisa 10-15 minuta. Nakon potpunog podoja ponuditi drugu dojku,a ako neće da sisa  znači da je sito.

U prvim danima po izlasku iz bolnice broj podoja se kreće između 10-12 puta za 24 sata. Do kraja prvog meseca trebalo bi da majka i beba uspostave svoj ritam, a broj podoja se smanjuje na oko 8 puta  ili više.

Da li treba davati vodu bebi koja isključivo sisa?
Bebi koja sisa uglavnom ne treba davati vodu da pije. Ona unosi vodu u svoj majušni organizam preko mleka. Bubrezi regulišu promet vode, a bebini još nisu zreli pa im dodatno opterećenje nije poželjno. Naročito u prvim mesecima. Majčino mleko je “napravljeno” baš po meri, tačno tako da zadovoljava sve bebine potrebe, a da pritom ne opterećuje bubrege.

Izuzetak su slučajevi: ako se hrani adaptiranim ili kravljim mlekom , ukoliko gubi veliku količinu vode tokom bolesti (proliv, povraćanje, povišena temperatura) ili je spoljašnja temperatura vazduha veća od 35 stepeni C.

Davanje čajeva takođe nije preporučljivo, zapravo je suprotno potrebama bebe.                                             

beba na plaziAko mama želi da doji bebu na plaži o čemu treba da vodi računa?  
Dojenje je najprirodniji i najjednostavniji posao na svetu, samo smo ga mi, ljudi malo iskomplikovali i učinili složenim.Šta može biti lepše od majke i bebe dok se hrane? Zašto bi plaža bila izuzetak?

Mnogima je lepo da vide majku koja doji svoje dete! Učinite da odmor i vama i bebi bude »za pamćenje« po lepoti. Na plažu ponesite flašu vode sa česme da operete dojke od peska, znoja, slane vode ili kreme za sunčanje. Smestite se udobno u debeloj hladovini i nahranite svoju bebu. Ako koristite bazen za kupanje obavezno sperite dojke zbog veće količine hlora koji se nalazi u vodi u bazenu. Ako vam ipak smetaju radoznali pogledi na dojke, pokrijte se laganom pamučnom tkaninom ( može pelena, vaš pareo ili marama u kojoj ste doneli bebu).

Opustite se i uživajte! I ne zaboravite i za bebu je letovanje velika promena pa će češće tražiti da je dojite.Tako dobija tečnost, hranu, utehu, sigurnost ...ili vašu pažnju.