хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store

Isključivo dojenje: zlatna pravila, sigurno, stabilno, održivo

  • DOJENJE NOVOROĐENČADI KAO ISKLJUČIVI NAČIN ISHRANE DO 6 MESECI ŽIVOTA
  • KADA DECA NAPUNE 6 MESECI, HRANITI IH SVEŽE PRIPREMLJENOM, ENERGETSKI VREDNOM DODATNOM HRANOM, UZ NASTAVAK DOJENJA DO DRUGE GODINE, PA I DUŽE

 

Isključivo dojenje je siguran, stabilan i održiv način ishrane odojčadi u toku prvih šest meseci života. Dojenje je važno i posle šestog meseca života. SZO I UNICEF preporučuju da se dojenje nastavi, uz dodavanje odgovarajuće dopunske ishrane  i posle druge godine života. Bebe se najbolje razvijaju i rastu kada se doje. Majke mogu da postignu isključivo i kontinuirano dojenje kada znaju:

  • koliko je korisno,
  • kako se ispravno doji i
  • kada im je pružena neophodna podrška

Stručnjaci se slažu da majčino mleko pruža sve hranljive sastojke koji su bebi potrebni u toku prvih šest meseci života, kao i da nije potrebno dodavanje druge vrste hrane i tečnosti tokom ovog perioda. Isključivo dojenje podrazumeva da bebe isključivo doje i da im se ne daju dodatna hrana ili tečnost-piće, pa ni voda (osim u 2 slučaja – kada je dete bolesno, sa povišenom temperaturom i dijarejom i  - kada je temperatura vazduha veća od 35 stepeni).

Iskustvo mnogih majki govori da je isključivo dojenje u toku prvih šest meseci bebinog života najjednostavniji način ishrane. Majke ne moraju da brinu da li beba dobija dovoljno hrane ili tečnosti-pića ili da li je određena vrsta hrane odgovarajuća. Takođe, trošak i trud pri pripremanju hrane za odojčad je izbegnut kod majki koje doje svoje bebe.

ISKLJUČIVO DOJENJE - ZATO ŠTO JE SIGURNO
Majčino mleko je mnogo više od hrane. Ono je živo tkivo sa mnogim imunološkim faktorima koji daju bebi kontinuiranu, aktivnu zaštitu protiv infekcija od kojih beba ne može da se zaštiti sama. Prvih dana nakon rođenja, majka pruža idealnu imunizaciju za njenu bebu sa kolostrumom koji je veoma bogat antitelima. Količina kolostuma je mala, ali to je upravo ono što je bebi potrebno u datom trenutku. Deca koja su isključivo dojila su kasnije mnogo zdravija. Deca hranjena veštačkom hranom i deca koja su dohranjivana češće su bolesna, sa većim rizikom oboljevanja od dijareje (proliva), upale pluća i drugih infekcija.

ISKLJUČIVO DOJENJE - ZATO ŠTO JE STABILNO
Majčino mleko sadrži potrebne količine energije, proteina, vitamina i drugih hranjivih materija koje su potrebne bebi u toku prvih šest meseci života, kao i potrebnu količinu vode. Hranjivi sastojci u majčinom mleku su u preporučenim količinama za bebu, lakše su kompletno svarljivi u poređenju sa drugim vrstama hrane. Kada odrastu, dojene bebe su manje sklone gojaznosti nego bebe koje su hranjene veštačkom hranom, one imaju manje alergija, i imaju bolje rezultate na testovima inteligencije.

ISKLJUČIVO DOJENJE - ZATO ŠTO JE ODRŽIVO
Majka može osigurati kontinuitet dobrog kvaliteta mleka kroz kombinovanje ishrane što je relativno jednostavno. Majka nema brige o ceni formula ili druge veštačke hrane. Koštanje dodatne hrane za majku je malo i neznatno za budžet porodice.

ISKLJUČIVO DOJENJE - TAKOĐE JE VAŽNO ZA MAJKU
Isključivo dojenje može sprečiti novu trudnoću u toku prvih šest meseci, pod uslovom da menstruacije nisu opet počele, može pomoći da se izgube dodatni  kilogrami dobijeni u toku trudnoće. Majke koje doje imaju snižen rizik razboljevanja od raka dojke i jajnika, kao i osteoporoze.

KORISTI OD ISKLJUČIVOG DOJENJA U TRAJANJU OD ŠEST MESECI:       
Ishrana bebe majčinim mlekom pruža brojne pogodnosti:

- nutritivne,
- zdravstvene,
- imunološke, razvojne,
- psihološke, socijalne, ekonomske.

Prednosti dojenja su najveće kada se beba hrani isključivo majčinim mlekom. Među ovim bebama mnogo je manji broj obolelih. Isključivo dojenje u prvih šest meseci života i nastavak dojenja uz adekvatnu dohranu obezbeđuje najbolju ishranu i skladan psihički i  fizički rast i razvoj odojčeta i  deteta u prvim godinama života.

 

ZAŠTITA OD INFEKCIJA, ALERGIJE I OSTALE KORISTI ZA ODOJČE I MAJKU

PSIHOLOŠKE KORISTI OD DOJENJA

NEGA DOJKI I DOJENJE

POSTIĆI ZLATNI STANDARD - ISKLJUČIVO DOJENJE KAO DRUŠTVENO PRAVILO