хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store

Blisteri za mamu

Mlečni plikovi ili blisteri blisteri

Mnoge mame dojilje imale su, nažalost,  priliku da iskuse ove mlečne plikove u javnosti poznatije kao blisteri, manje ili više kao neprijatnost koja je bila pa prošla. Zašto nastaju do sada u potpunosti nije objašnjeno, jedno je sigurno, postoje od kada postoji dojenje. Tumačenja za nastanak blistera su različita.

Šta je mlečni plik ili blister ?

Zatvoren mlečni kanalić na bradavici nalik   pliku. Najčešće nije bolan, posle nekog vremena nestane tj pukne i isprazni se a da to majka i ne primeti.

Neke pak, dojilje imaju iskustvo povezano sa bolom, neke i sa preprekom za dojenje. Tada je potrebna intervencija kako bi se nastavilo nesmetano sa dojenjem.

Vrste mlečnih blistera

1. čisti ili prozirni blister formira se na bradavici najčešće u slučaju kad beba zbog nepravilnog položaja loše hvata dojku i tokom podoja jako stiska vrh bradavice.Uvek je važan položaj bebe na dojci i način kako hvata dojku. Vrlo često samo korekcija položaja može biti od velike pomoći.

2. blisteri bele ili žute boje često su povezani sa pojavom mastitisa, ali nije sigurno formira li se prvo  blister koji je uzrok zastoju mlijeka, ili se prvo dogodi zastoj nakon kojeg se mleko u začepljenom delu stvrdne.

3. krvavi blisteri nastaje trenjem, a obično su crvene ili smeđe boje. Trenje može nastati zbog  bebinog lošeg položaj prilikom sisanja, nepravilno postavljene silikonske bradavice ili loše postavljena pumpa za izmlazanje. Kod ovakvog tipa blistera problem je oštećenje bradavice, koje se tretira na uobičajen način kao i ragade.

Šta je uzrok nastaka ?

Uzroci nastanka blistera mogu biti različiti. Najčešći su zastoj mleka, nepravilan  položaj bebe na dojci ili mlečac (soor).

blisteri-2Šta uraditi kod blistera

Najčešće je dovoljno samo staviti toplu vlažnu oblogu kako bi se omekšao  blister pre podoja i odmah nakon toga ponuditi bebi dojku da sisa. Ponekada je ovaj tretman dovoljan i vremenom blister nestane.

Ako ne nestane pre stavljanja toplog obloga može pomoći obloga od slane vode direktno na bradavicu (rastvor dve kašičice soli u šolji vode), zatim topla obloga pa dojenje ili izmlazanje. Ovaj postupak ponoviti bar četiri puta dnevno.

Ako ni ovaj postupak ne pomogne onda primeniti barem jednom dnevno čišćenje kože na bradavici trljanjem peškirom ( napraviti piling bradavice). Ako se pipa otvrdlina koja liči na bubuljicu, treba pokušati čistim prstima istisnuti sadržaj kako bi se kanalić pročisto. Odmah ponudite bebi da sisa ili izmlazajte mleko kako bi se kanalić „otvorio”. Nikako ne pokušavajte da sami, nečistim predmetima otvarate, odnosno bušite blister.

Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne, treba potražiti pomoć lekara, koji će sterilnim postupkom otvoriti blister. Kad je kanalić otvoren, mlijeko će u nekim slučajevima odmah početi teći i majka će osjetiti olakšanje. Važno je da nakon podoja ili izmlazanja kanalići postanu potpuno prohodni kako se začepljenje ne bi ponovilo.

Posle tretmana sa puknutim blisterom treba primeniti sve kao i kod ragada. Ponekad je dovoljno nakon podoja ili izmlazanja ostaviti kap dve mleka da se osuše na bradavici. Ukoliko su bradavice jako bolne, pomaže krema od čistog  lanolina, ne mora se pre podoja ispirati.

Pažnja: zbog mogućeg rizika od infekcije akciju bušenja blistera ne pokušavajte obaviti sami nesterilnim predmetima, obvezno potražite pomoć lekara.

Međutim, ako je uzrok blistera mlečac (soor), neophodno je lečiti lekovima za ovu vrstu infekcije, što će svakako odlučiti vaš lekar.

Što ako se blisteri često pojavljuju? blisteri-3

U tom je slučaju najvažnije razmisliti zbog čega se često pojavljuju i tretirati njihov uzrok (prepunjenost dojki, gljivice, pritisak na tkivo dojki…).

Možete nastaviti negovati bradavice i kad nemate blistere onako kako biste ih negovali kao da su tu (vrući vlažni oblog i piling kože) kako biste spriječili njihovu pojavu.

Ako se takve situacije ponavljaju, i  zastoj nastaje zbog gusine mleka, od koristi je izbegavanje zasićenih masti u ishrani, kao i povećanje unosa hrane bogate vitaminima B kompleksa.