хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store

Prepreke prilikom dojenja kod mame

Nema mleka

Mame se cesto žale da nemaju mleka ili misle da ga nemaju dovoljno za svoju bebu.U ovim situacijama neophodna je pomoć stručnog osoblja i pomoć i podrška porodice tj okoline u kojoj živi porodilja. Izuzetno je redak slučaj da se u dojkama ne može stvarati mleko i tada odlučuje pedijatar kako nastaviti hranjenje dalje. prepreke prilikom dojenja

Bolne bradavice

Bolne, ispucale bradavice su siguran znak da dojenje nije dobro uspostavljeno, zapravo beba ne sisa na pravilan način, pa je korekcija položaja bebe na dojci prvi korak samopomoći. Probati promenu položaja  bebe prilikom dojenja. Obavezno, posle svakog podoja ostaviti nekoliko kapi majčinog mleka, a ono pomaže zaceljivanju. Mleko razmazati  po bradavici i ostaviti da se dojke tj. bradavice osuše na vazduhu.Pre podoja takođe istisnuti nekoliko kapi mleka.

Preporučuje se nošenje prslučeta za dojilje od prirodnih materijala. Uloške nositi samo u slučaju da mleko stalno curi iz dojke ili kad dojilja ide van kuće, u ostalim slučajevima dojka treba da je što češće otkrivena, da bi se sušila na vazduhu.

Dobro dođe tokom podoja silikonska bradavica kako most  za prevazilaženje ove poteškoće naročito ako je podoj bolan zbog ispucale bradavice.

Kada je lična higijena u pitanju treba izbegavati sve što isušuje bradavicu ili što može da je ošteti, kao što je alkohol, sapuni, šamponi, peškiri, sunđeri. Bespotrebno je pranje grudi pre podoja.

Ukoliko ispucala bradavica jako boli i krvari, tu dojku na neko vreme  „isključiti iz upotrebe“ redovno je izmazati i mleko davati bebi kašičicom ili na neki drugi način (špric, čaša, šolja ili flašica ...)

Zastoj mleka

U prvim danima posle porođaja kada mleko počne da nadolazi, grudi mogu postati izuzetno bolne i natečene. Mesto na dojci  gde se napravio zastoj je
otečeno, crveno, toplo, pod prstima se pipaju čvorići. Ovakav osećaj poznat kao zastoj mleka može nastati i u kasnijem periodu sve dok majka doji svoju bebu. Iz zastoja se može razviti mastitis, tj upala dojke, pod uslovom da se zastoj ne otkloni.

Pomoć u otklanjanju zastoja je nezaobilazno pražnjenje dojke, najbolje bebinim sisanjem ali i na drugi način kao što je ručno izmlazanje, izmlazanje pumpicom ... važno je otkloniti zastoj mleka u kanalićima kako bi postali prohodni. Desetak minuta pre podoja ili izmlazanja, mesto na dojci gde se napravio zastoj obložiti vlažnim toplim oblozima. Bebu postaviti u položaj kako bi izvlačila mleko iz dela dojke u kome je zastoj, dojiti češće , prvo se daje bolesna dojka. Posle podoja na dojku staviti petneast minuta hladnu oblogu, kako bi se sprečilo širenje upale dojke.

Iskustvo govori da dobro dođe tuširanje toplom vodom preko ramena i grudi malo duže (dok se ne isprazni bojler vode) ili ležanje u kadi punoj tople vode.

mastitisUkoliko posle dvadesetičetiri sata ne nastane poboljšanje obratite se lekaru.

Mastitis (upala dojke)

U periodu dojenja jedna od komplikacija koja može nastati jeste mastitis (zapaljenje dojke), kao posledica zapušenog(blokiranog) mlečnog kanala i infekcije. Lokalno se vidi otok, crvenilo, koža na dojci zategnuta, javlja se bol, dojka je na dodir vruća, sjajna. Od opštih simptoma  dojilja ima visoku temperaturu, malaksala je, ima glavobolju, loše se oseća. Tretman podrazumeva nastavak dojenja, pražnjenja dojki posle svakog podoja, uz korekciju – prilagođavanje položaja bebe na dojci.  Lečenje se sprovodi u skladu sa preporukom lekara, a najčešće podrazumeva antibiotsku i analgetsku terapiju, odmor i mirovanje. Uzimanje terapije nije prepreka dojenju, naprotiv dojenje je najbolja pomoć i mami i bebi da se mastitis što pre izleči.

Pomoć i podrška  dojilji su neophodni, a posebno je potrebno omogućiti joj dobar odmor.