хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store

Vreme dojenja

Da li bebu treba dojiti "po rasporedu" i da li je treba buditi ukoliko je prošlo više sati od poslednjeg podoja? Koliko podoja treba da bude u toku dana?

Svaka beba je biće za sebe jedinstveno u svakom pogledu. Ima svoj ritam i treba mu omogućiti da razvija sopstveni odnos sa majkom. Nije dobro vremenski ga ograničavati u hranjenju tim pre što znamo da dojenje nije samo hranjenje. To jeste najbolja hrana ali se razvija i produbljuje bliskost između majke i bebe, podstiče se optimalan psihički razvoj deteta, razvijaju se sigurnost i samopouzdanje.

Ipak, beba, kasnije odojče ne sisa neprestano. Svaki podoj se započinje drugom dojkom tj dojke se nude naizmenično. Iz prve dojke pustiti da sisa 10-15 minuta. Nakon potpunog podoja ponuditi drugu dojku ako neće da sisa  znači da je sito.
U prvim danima po izlasku iz bolnice broj podoja se kreće između 10-12 puta za 24 sata. Do kraja prvog meseca trebalo bi da majka i beba uspostave svoj ritam, a broj podoja se smanjuje na oko 8 puta  ili više. vreme dojenja

Da li majka može da spreči nekontrolisano curenje mleka?

Nekim majkama mleko nekontolisano curi iz dojki. Naročito u prvim danima posle porođaja ili pak na pomisao na bebu, na plač neke druge bebe i u drugim situacijama u kojima pomisli nas voju bebu. Često se dešava da dok doji bebu na jednoj dojci na dugoj mleko samo curi.  Jedini spas su umetci za dojilje koje treba staviti u grudnjak. Veoma su praktični, sprečavaju kvašenje odeće i „spašavaju“ dojilju neugodnih situacija.

Čuvanje majčinog mleka

Možda će te se naći u situaciji kada morate više sati odsustvovati od kuće pa ne možete dojiti vašu bebu. Npr. zbog neke trenutne bolesti morate u bolnicu, ili morate napraviti pauzu u dojenju zbog infekcije u dojkama, morate negde otputovat,  morate raditi više sati …I dr. Šta tada uraditi a da vašoj bebi ne uskratite najbolje ?

Možete sačuvati vaše mleko i koristiti kada zatreba . Čuvanje majčinog mleka započinje postupkom izmazanja, ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne).Pumpice za izmlazanje su odlične jer se direktno mleko nakuplja u sterilnoj bočici koja ide uz pumpicu, te nema kontaminacije sa spoljnom sredinom. Preručiti ga u specijalne kesice ili sterilne bočice u količini koju će beba popiti za jedan obrok, tako ga odložiti i čuvati do upotrebe. Obavezno upisati na nalepnici datum odlaganja mleka. 

Majčino mleko može da se čuva u sterilnoj zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi od 18-20 C oko 3-4 sata. Ako se čuva u dubini frižidera na temperaturi 4-5 C oko 72 sati. Može i da se zamrzne na -18 –20 C,čuva se čak i do 4 meseca.
Majčino mleko se može koristiti samo ako je ispravno čuvano. Hladno mleko se podgreva u toploj vodi (kupki) ili grejaču 5-10 minuta dok se ne postigne temperatura prigodna za pijenje. Zamrznuto mleko treba odmrznuti na sobnoj temperaturi pa tek onda podgrejati u toploj kupki ili grejaču. Jednom odmrznuto više se ne zamrzava.

Paznja ! Nikada majčino mleko ne podgrevati direktno na plotni ili u mikrotalasnoj pećnici.

Da li leti treba davati vodu bebi koja isključivo sisa?

Bebi koja sisa ne treba davati vodu da pije. Ona unosi vodu u svoj majušni organizam preko mleka. Bubrezi regulišu promet vode a bebini još nisu zreli pa im dodatno opterećenje nije poželjno. Naročito u prvim mesecima. Majčino mleko je “napravljeno” baš po meri, tačno tako da zadovoljava sve bebine potrebe. Ako beba sisa kad god to sama zatrazi, nema potrebe da joj se daje voda, cak ni u toplim suvim podnebljima. Majcino mleko zadovoljava sve bebine potrebe a da pritom ne opterecuje bubrege.

Pojenje bebe vodom kada nije potrebno, dolazi do smanjenja lučenja mleka i do takozvane krize u dojenju.
Izuzetak su slučajevi: ako se prehranjuje adaptiranim ili kravljim mlekom I ukoliko izgubi veliku količinu vode u toku bolesti (proliv, povraćanje, povišena temperatura).Može se ponuditi vodom ako je spoljašnja temperature vazduha veća od 35 stepeni C. Davanje čajeva takođe nije preporučljivo, zapravo je suprotno potrebama bebe.

vreme dojenja -2Ako mama želi da doji bebu na plaži o čemu treba da vodi računa?  

Dojenje je najprirodniji i najjednostavniji posao na svetu, samo smo ga mi, ljudi malo iskomplikovali i učinili složenim.Šta može biti lepše od majke i bebe dok se hrane?Zašto bi plaža bila izuzetak?

Mnogima je lepo da vide majku koja doji svoje dete, a za one druge koga briga!!!! Učinite da odmor i vama i bebi bude »za pamćenje« po lepoti. Na plažu ponesite flašu vode sa česme da operete dojke od peska, znoja, slane vode ili kreme za sunčanje. Nekim bebama ne smeta slana morska voda, naprotiv, više im se sviđa malo posoljeno. Smestite se udobno u debeloj hladovini i nahranite svoju bebu. Ako koristite bazen za kupanje obavezno sperite dojke zbog veće količine hlora koji se nalazi u vodi u bazenu. Ako vam ipak smetaju radoznali pogledi na dojke, pokrijte se laganom pamučnom tkaninom ( može pelena, vaš pareo ili marama u kojoj ste doneli bebu.

Opustite se i uživajte! I ne zaboravite i za bebu je letovanje velika promena pa će češće tražiti siku kao tečnost, hranu, utehu, sigurnost ...ili vašu pažnju.