хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store

Dojenje - najbolji mogući start u životu

Da li imam dovoljno mleka za moju bebu ?

Većina majki (95%) ima dovoljno mleka za svoju bebu. dojenje-najbolji start
U prvim danima posle porođaja nesigurnost i nespretnost  pri dojenju su normalna situacija. Majka treba da nauči kako da podoji  svoju bebu a beba da nauči da pravilno sisa. Kada savladaju ovu veštinu ubrzo prevaziđu i dileme da li je beba dovoljno jela. Doduše, dobro bi došlo kada bi se nekako “videla “količina posisanog mlekca !!!  Ali to nije ni važno. Važno je da je pojelo dovoljno. To ćete proceniti na osnovu detetova ponašanja. U prvih nekoliko dana treba dojiti učestalo, danju i noću. Ponuditi kad god traži tj na zahtev. Ne ograničava se na vremenske razmake. Kako teče dan za danom količina posisanog mleka je sve veća, beba sve jača pa će i obroci biti prilagođeni I na duži vremenski razmak. Zapravo, mama I beba uspostavljaju svoj ritam. Noćni podoji traju do 3-4 meseca ili duže što zavisi od odojčeta I njegovih potreba. U tome se odojčad razlikuju. Ako majka ima dilemu da li beba dovoljno sisa dobro je pre svega posmatrati bebu kako sisa , koliko sisa I kontrolisati da li beba ukvasi pelene bar šest puta za jedan dan.   
Važno je, pre nego što se donese brzopleta odluka o uvođenju dodatne hrane u obliku adaptiranog mleka , posavetovati se sa stručnim timom (pedijatar, patronažna sestra, pozvati “halobebu “).

Kako se beba pravilno doji?

Iako je dojenje najprirodniji mogući način ishrane novorođenčeta nije samo po sebi instinktivno već je veština koja se uči. Neke majke to spontano, jednostavno nauče i veoma brzo počnu uživati u dojenju svoje bebe. Drugima je potrebno vreme i pomoć, ohabrenje i podrška. Smatra se da je položaj bebe prilikom dojenja veoma važan u savladavanju pravilnog pripajanja na dojku. Osnovno je da dojilja zauzme položaj u kome se oseća opušteno i udobno. Bebu telom okrene prema svome telu, glavu u visini dojke i mirno dozvoli da beba uhvati dojku (bradavicu i predeo oko bradavice) tako što će kada beba otvori usta bebinu glavu privući dojci i zadržati u ovom položaju dok beba ne počne da sisa. Nije dobro da majka namešta dojku (izigrava flašicu) u bebina usta.
Kod dojilja koje imaju problem sa malim bradavicama i nisu uspešno ovladale veštinom dojenja može u prvim danima pomoći silikonska bradavica.
U svakom slučaju ako vam bas u početku ne ide od ruke savladavanje ove veštine potažite pomoć od stručnog tima.

 Šta treba uraditi ako novorođenče zaspi za vreme podoja?

Sručnjaci kažu da bebu ne treba buditi. Izuzetak su bebe rođene sa malom težinom i ona grupa beba koju nazivamo „lenjivcima“. Ove bebe treba razbuditi tako što im treba blago masirati tabane, noge ili leđa.

Da li postoji dobro i loše mleko?

Ova tvrdnja je najveća zabluda ikada izgovorena. Svaka majka stvara najbolje moguće mleko za njenu bebu. I sastav mleka i količina se prilagođavaju uzrastu bebe tj odojčeta. Ovo je najbolja moguća hrana za najzdraviji početak života.
Nakon porođaja  pod uticajem hormona počinje da se “pravi” mleko u dojkama. To su male količine mleka koje se zove kolostrum ali taman količina koja  je potrebno malom biću, da počne da sisa, da uči ukus svoje hrane. Posle nekoliko dana količina mleka se povećava, sastav se menja i to mleko se zove prelazno mleko a posle dve nedelje počinje da se luči tkz zrelo mleko, čiji je sastav u toku podoja promenjiv. Na početku se luči prednje mleko a posle 7-10 minuta sisanja zadnje mleko. I jedno I drugo izuzetno važno I dobro za optimalan rast I razvoj bebe. Zato se preporučuje da beba isprazni jednu dojku a dopuni ukoliko je potrebno sisanjem na drugoj dojci.  Dakle, nema lošeg mačinog mleka. 

dojenje-najbolji start-2Šta majka sme da jede i pije, a šta ne sme, dok doji? 

Mnoge dojilje podležu uticaju okoline oko „preporuka” šta treba jesti, piti, raditi...
Istina je da majka koja doji svoju bebu treba da ima uravnoteženu,raznovrsnu ishranu sa malo većim unosom voća povrća, mlečnih proizvoda, jaja i kvalitetnog mesa,  rasporedjenu u 5 obroka (tri glavna i dve užine).  Nema razloga izbegavati neku vrstu hrane. Dobro je piti sveže sokove, kompot, vodu. U prigodnim slavljima može se popiti čaša vina ili čaša piva (ne preporučuje se svakodnevno)
Treba biti oprezan sa hranom koja nadima (pasulj, grašak, boranija, sočivo) U tom slučaju smanjiti količine koje se jedu. Treba biti umeren sa začinima, posebno onim koji mogu da promene miris majcinog mleka (beli luk, karfiol, celer ... ) Posmatrajte svoju bebu i ona ce vam svojim reakcijama „reći” šta joj smeta, šta baš i ne voli naročito, jer bebe imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa.
Unos kofeina ograničiti na 1 – 2 šoljice kafe dnevno, izbegavati gazirana pića, veštačke napitke, alkohol.

Ono što je sigurno ZABRANJENO jeste pušenje u trudnoći i u periodu dojenja jer nikotin veoma brzo putem krvi prelazi u mleko.