хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store
Flasterko
Povrede dece od A do Š“
Flasterko play store
flasterko app store

Gde i kako kupati bebu?

Beba se kupa u kupatilu (nad kadom ili lavaboom), pod mlazom tekuće vode ili posipanjem iz bokala. Ako se roditelji osećaju sigurnije i ako će to dovesti do prijatnije atmosfere , beba se može kupati i u sobi (soba treba da je provetrena pa zagrejana na 24-26o C). Temperatura vode treba da bude  oko 37oC (proverava se toplomerom za vodu ili slobodnom procenom - stavljanjem lakta u vodu).

kako kupati bebuBeba se kupa pod tekućom vodom tako što se drži preko ruke, tj. stavlja se ruka ispod grudi bebe. Prvo se kupa gornji deo tela ( oči, lice, ruke), a zatim donji deo (leđa, nogice i guza na kraju). Završno ispiranje bebe treba da bude iz bokala koji jedan od roditelja posipa i to tako da se voda sliva preko ruke roditelja koji kupa bebu , od glave prema nogicama.

Kupanje novorođenčeta sa pupčanim patrljkom ili pupčanom ranom ( nezarasli pupak ) zahteva da se ovaj predeo zaštiti ili da se vodi računa da se ne kvasi. Pupčani patrljak se normalno sasušuje i otpada i zato ga ne treba kvasiti.Kada dođe do"zarastanja" pupčane "rane", odnosno kada pupčana"rana" postane suva beba se može kupati i bez lokalne zaštite i to po principu odozgo na dole.
Po završenom kupanju vašu bebu umotajte u pamučni frotir koji dobro upija vodu. Kožu posušite tapkanjem, a ne trljanjem. Namazati područje pelena,  u tankom sloju, neutralnom kremom.

Posle svakog kupanja frotirom dobro protrljati poglavinu, čime se sprečava nastanak naslaga u predelu temena , odnosno kose.To se radi kružnim energičnim , ali ujedno i nežnim pokretima.

Kosu češljati četkom ili posebnim češljem samo za bebe.

N A P O M E N A ! Kod kupanja proveriti temepraturu vode pre stavljanja deteta u vodu, a za vreme kupanja - prvo dosipati hladnu vodu. Ako bebu ne perete u kadici već u kupatilu iznad kade i ako ste na slavini podesili vodu može doći do nagle promene temperature vode i ona  iznenada postane topla i opeče bebu. Može da se dogodi da se beba udari na slavinu ili neki deo oko kade. Uvek je najbolje kupati bebu u njenoj kadici.