хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store
Flasterko
Povrede dece od A do Š“
Flasterko play store
flasterko app store

Kako i čime negovati bebinu kožu i kosu?

bebina kosaZa negu kože bebe najbolje je koristiti neutralnu kremu. Namazati tanak sloj kreme na pelensko područje na čistu, opranu i dobro posušenu  kožu. Ako se pojavi pelenski osip, nanosi se krema na bazi cink oksida.  

Ne treba mazati celu površinu kože, jer koža treba da "diše". Kod novorođečeta površinski sloj kože je znatno tanji i nerazvijeniji,  sa manje potkožnog masnog tkiva, pa mu je samim tim, smanjena zaštitna funkcija, a povećana propustljivost. Aktivnosti znojnih i lojnih žlezda još nisu razvijene, hidrolipidni film je posebno osetljiv, a bebina koža sklona isušivanju i iritaciji.Termoregulacija (još) nije uspostavljena. Kako je bebina koža  podložnija isušivanju, štetni činioci kroz nju lako prodiru, a može se i lakše mehanički oštetiti.

Proizvodi za negu kože bi trebalo da imaju neutralan Ph, najmanje moguće količine boja i mirisa, da ne sadrže konzervanse, da nisu fotosenzitivni, da su hipoalergeni, da su dermatološki testirani i da ne izazivaju suze .Proizvode za kupanje bebe ne treba koristiti više od 2-3 puta nedeljno.

Vlažne maramice za negu odojčadi i dece moraju biti vrlo blage i bez alkohola. Ne preporučuje se upotreba pre prvog meseca.