хало беба апликација
halo beba play store
halo beba app store
Flasterko
Povrede dece od A do Š“
Flasterko play store
flasterko app store

Aktuelnosti

Detetovo ime je: Danas

“Krivi smo za mnoge greške i promašaje, ali naš najveći zločin je zanemarivanje potreba deteta. Mnogo toga u životu može da sačeka. Dete ne može da čeka. Upravo sada se njegove kosti razvijaju, stvara se krv, razvijaju se njegova čula. Detetu ne možemo da kažemo: “Sutra”. Detetovo ime je: Danas!”

Gabriela Mistral, čileanska pesnikinja

Preporuke za očuvanje i unapređenje zdravlja dece u 1. godini u vanrednim okolnostima

Novorođenčad i odojčad koja sisaju

Majčino mleko je u svim a pogotovo u ovim situacijama spas i za dete i za mame. Ništa nije tako dobro, tako bezbedno, uvek dostupno i spremno, idealna hrana u svim prilikama.

Posebnu pažnju obratiti na higijenu ruku, pre svakog podoja oprati ih higijenski ispravnom tekućom vodom i sapunom.

Ako se smanji količina mleka u dojkama ili zbog stresa takoreći, nestane mleko, dete staviti na dojku da češće sisa, opustiti se i priroda će učiniti svoje, mleko će da se „vrati“ pa se dojenje normalno može nastaviti.

Novorođenčad i odojčad koja piju adaptiranu formulu

Najbolje je u novonastalim uslovima koristiti formulu koju je dete pilo do sada, ako to nije moguće rastvoriti neku drugu koja odgovara uzrastu deteta. Prеpоručuје sе kоrišćеnjе prоizvоdа u kојimа је zаmеnа zа mајčinо mlеkо vеć rаzmućеnа i sprеmnа zа kоrišćеnjе, а kојi dеtеtu trеbа dа sе dајu iz čistе šоljе (nајbоljе је u tоm slučајu kоristiti čаšе zа јеdnоkrаtnu upоtrеbu).

Ruke osobe koja priprema adaptirano mleko moraju biti dobro oprane toplom vodom i sapunom.Mogu se prebrisati i vlažnim antibakterijskim maramicama ili sapuni (gelovi) za suvo pranje ruku.

Flašice i cucle posle svake upotrebe mehanički dobro oprati sa vodom i deterdžentom na 60ºC, isprati i osušiti. Ako postoji mogućnost sterilisati ih kuvanjem 15 minuta.

Voda za pravljenje mleka mora biti ili flaširana ili prokuvana iz kоntrоlisаnih izvоra vоdоsnаbdеvаnjа (cistеrnе..)
Svako veče prebrisavati lice i prevoje ispod vrata, iza ušiju, ispod pazuha i naročito guzu i „faltice“ na nogicama. Prebrisavati sa presovanom vatom i toplom vodom ili vlažnim maramicama. Kada se dete ukaki pored otklanjanja „kake“ dobro je pod mlazom tople vode oprati guzu (tekuće ili iz čiste posude za tu namenu), posušiti pa namazati zaštitnom kremom. Kupanje deteta tek kada se ispune uslovi (zagrejana prostorija, topla ispravna voda...). Pelene menjati na 3 sata.

Ruke deteta brisati ili prati nekoliko puta dnevno, neka deca od najranijeg uzrasta stavljaju ruke u usta, neka stavljaju sve što dohvate, tako istražuju svet oko sebe. Ako dete sisa cuclu varalicu, češće je prati deterdžentom i ispirati pod mlazom vode.

Kada deca počnu da se igraju sa igračkama, obratiti pažnju i na čistoću tj bezbednost igračaka. Prati igračke u vodi sa deterdžentom na 60ºC.

Deca uzrasta od 6 meseci do prvog rodjendana

Оdојčеtu uzrаstа 6 mеsеci i stаriјеm, pоrеd mlеkа pоtrеbnа је i dоpunskа ishrаnа kоја tаkоđе trеbа dа је zdrаvstvеnо bеzbеdnа. U uslоvimа smеštаја u kоlеktivnim cеntrimа аli i nаkоn pоvrаtkа kući dо pоtpunоg sаnirаnjа dоmаćinstvа, u cilju prеvеnciје bоlеsti, sаvеtuје sе kоrišćеnjе industriјsкi prоizvеdеnе hrаnе zа оdојčаd uzrаstа dо gоdinu dаna.

Deca ovog uzrasta otkrivaju svet oko sebe puzeći, počinju da se uspravljaju, pa ukoliko je ikako moguće omogućiti im bezbedan prostor za ove aktivnosti. Deci je igra stimulativna za razvoj, u novonastalim okolnostima sve se lakše prebrodi sa drugarom u igri, a često je taj “drugar” brat, sestra, mama ili tata...

Kada je lična higijena u pitanju u datim uslovima prilagoditi se mogućnostima. Najvažnije je umiti dete, često prati ruke naročito pre jela i posle korišćenja toaleta, oprati guzu barem pred spavanje, a kupati dete kada se za to ispune uslovi.

 


 

Adaptacioni period kod bebe i mame

mama-i-bebaDevet meseci priroda je plela mrežu od tananih niti i satkala  najmekšu i najlepšu postelju, u kojoj je služeno samo ono  najbolje.Uspavanku je pevušilo mamino srce puno ljubavi (tik – tak, tik – tak).Topla mamina, a po nekada i tatina ruka na stomaku, nemuštim jezikom slala je poruke, jedva čekamo da dođeš i neizmerno te volimo.


Rađanjem, beba je došla u novu sredina na koju se treba adaptirati, o svemu treba učiti. Pa još ako je mama uplašena, nesigurna eto još jedne prepreke. Ovaj period je prepoznatljiv kao adaptaciona kriza i za mama i za bebu. U prvim danima beba ima izrazitu potrebu za kontaktom, često sisa, spava na dojci, voli da se ljuljuška, umiri je mamino srce...


Od prvog trenutka majka, a kasnije i otac uči o svojoj bebi, procenjuje njene reakcije, uočava uobičajeno ponašanje... Na osnovu saznanja gradi razumevanje bebinih potreba, prilagođava im se. Pokušava da prikladno reaguje na njih, ide im u susret. Kada se beba i roditelji međusobno upoznaju sve je mnogo lakše i jednostavnije.


Novorođena beba jasno stavlja do znanja šta joj odgovara a šta ne. Uči o svetu oko sebe, reaguje na ono što trenutno oseti, pa je njeno ponašanje uglavnom nasumično i nepredvidivo (iznenada zaplače i iznenada prestane)..
Kako da pomognete bebi?


Dragi roditelji, ne kupujte odmah adaptirano mleko, primenite kontakt “koža na kožu”,  ljubite, mazite, tepajte, pevajte vašoj bebi…
Od okoline tražite podršku , pomoć, gradite sopstveno samopouzdanje, a telefonsko savetovalište “Halobeba” 011/71-58- 444  Vam stoji na raspolaganju za sve savete 24h svaki dan u godini.

 


 

Danas je petnaest godina postojanja i rada telefonskog savetovališta „Halobeba“.


Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, 3 decembra 2001godine (ponedeljak)  u  7 časova ujutru, otpočeo je rad na pilot Projektu „Telefonom do saveta za zdravo i negovano odojče“

Rad je započet uz stručnu i finansisku podršku UNICEFa i saglasnost tadašnjeg Ministarstva zdravlja i zaštite životne sredine razvoja Republike Srbije, uz podršku Skupštine grada Beograda i veliku medijsku promociju.
Vizija koju smo imali: Postizanje najbolje moguće osposobljenosti roditelja za obezbeđenje zdravog rasta i najmlađih naraštaja, kroz misiju:sprovođenje aktivnosti i intervencija u oblasti promocije, unapređenja ,očuvanja, kontrole i zaštite zdravlja majke i deteta, kroz jačanje kapaciteta porodice i osnaživanje roditelja, čini se ostvarenom.

Povezali smo porodilišta sa patronažnim službama beogradskih domova zdravlja 237.335 puta. Naime, toliko mama sa svojim dragocenim bićima je  otpušteno iz beograskih porodilišta, toliko puta smo poželeli dobrodošlicu kući, proverili adresu stanovanja, toliko puta smo patronažnim službama pripadajućeg doma zdravlja predali adresu kako bi stručna pomoć stigla baš kada treba tj prvi dan po otpustu iz porodilišta.

Na pozive iz porodice vezanih za zdravlje, pravilnu ishranu, negu, rast i razvoj dece, a na osnovu adekvatnih i pravovremenih informacija, poruka i saveta u skladu sa usaglašenim i savremenim stručnim stavovima, odgovorili smo 1,368.482 puta. Razloga zbog kojih su nas zvali bilo je naravno više, 1,878.437.

Najviše roditelja nas je zvalo u vezi dojenja i prepreka u osvarivanju laktacije 14,5%, U stopu ih prate problemi sa povišenom telesnom temperaturom 12,7% i prete da preuzmu primat. Odmah iza njih su akutne respiratorne infekcije, pa problemi sa digestivnim traktom i tako redom nižu se pitanja o znanim preprekama u odrastanju, ali i o bolesnim stanjima dece. Zaluta po neko pitanje i o bakama i dekama. Nađe se i po neko o kome ni sanjali nismo, a po nekad krajnje čudno i iznenađujuće.

Na ona pitanja na koje nismo znali odgovore pomagali su nam naši eksperti iz oblasti pedijatrije, ginekologije i dečije neuropsihijatrije.
Najčešće su nas zvali beograđani, što je i normalno, iz unutrašnjosti je bilo oko 14% a izvan naše zemlje oko 2%. Zovu naši ljudi iz celoga sveta.
Poznato je da TC „Halobeba“ radi 24sata svaki dan u godini, sada imamamo oko 420 poziva  dnevno a bude dana kada ih bude i preko 500.

Poseta sajtu „Halobeba“ mesečno bilo je u proseku oko 23.000

Odgovore preko imejla dobije oko 65 roditelja, a android aplikaciju sa temama o rastu i razvoju preuzme oko 320 posetioca takođe mesečno.

Trudimo se da uvek idemo u susret potrebama roditelja.

Vaša „Halobeba“